Doresc să angajez CETĂȚENI STRĂINI !
Cum trebuie să procedez?
Ce trebuie să știu ca angajator dacă angajez un străin cu privire la:
- CONTRACTUL DE MUNCĂ
- LEGĂTURA CU FAMILIA SA
- ASIGURAREA DE SĂNĂTATE
- POSIBILITATEA DE FORMARE PROFESIONALĂ ȘI EDUCAȚIE
- MEDIUL TRADIȚIONAL ȘI CULTURAL
Avize și permise de ședere în scop de muncă. Asigurarea consultanței angajatorilor.
Este o procedură mai complexă, o documentație mai stufoasă, o cronologie a etapelor procesului de obținere a avizului, de aceea consultarea unui specialist este utilă, necesară și binevenită. Apelați cu încredere și veți evita mulți timpi pierduți și rezultate îndoielnice.
Intrebări frecvente
Identificarea posturilor disponibile și demararea procedurilor pentru angajarea de cetățeni străini avănd în vedere costurile de aducere (selectia, aviz de muncă, viză și permis de muncă), asigurare, cazare, masă, cât timp îi voi angaja, cum vor pleca înapoi?
Spre ce țară mă orientez? Ce calificare trebuie să aibă viitorii angajați? Care este regimul lor juridic cu România? Cât durează aducerea lor?
Cum mă voi înțelege cu viitorii angajați? Pot să mă înțeleg direct cu ei? Cum trebuie să procedeze angajații mei actuali, mai ales cei care vor intra în contact direct cu angajații străini? Trebuie să îi pregătesc în prealabil? Cum o fac?
Trebuie să stiu ce se gătește tradițional în țările de origine dacă le voi asigura mâncarea. Trebuie să știu ce nu mănâncă- le interzice propria cultură sau religie. Cum asigur această mâncare? Au spații de luat masa? Veselă, debarasare, curățenie, transport gunoi menajer.
Trebuie să cunosc ce religie au fiecare dintre viitorii mei angajați și să evit angajarea străinilor cu religii ”rivale” , care poate conduce la conflicte violente între viitorii angajați. Unde ar putea să își exercite obiceiurile religioase( rugăciuni) noii angajați? Pot să le asigur spațiu pentru asta? În oraș sunt culte ale religiilor respective. Este bine sau nu să le comunic asta?
Trebuie să știu ce sărbători au, cum se manifestă, dacă este necesar să le dau liber în ziua respectivă, cum recuperează, ce ritualuri fac, ce mănâncă în cadrul acestor ritualuri?
Nu consumă anumite produse, nu lucrează după o anumită oră, nu se îmbracă într-un anume fel, nu dorm în pat, nu gătesc, etc.
Ii pot indrepta spre activități sportive, recreative, culturale? Cum le pot ocupa timpul pentru a nu avea activități agresive, violente, distrugătoare în comunitate, pe stradă, față de terțe persoane.
Am contracte individuale de muncă? Am făcut protecția și siguranța în muncă? Au semnat fișele de prezență? Sunt în drept de ședere? Sunt înregistrați în Revisal?
Trebuie să anunț și Inspectoratul General pentru Imigrări?
ADUCEM STABILITATE ȘI PERFORMANȚĂ ÎN AFACEREA TA!
Solicită sprijinul profesionist al consultantilor IMMIGRATION CONSULTING! Te eliberăm de aceste probleme !
Immigration Consulting te poate consilia în procesul de obținere a avizului de muncă, permisului de ședere, dar și de adaptare a angajaților străini la cerințele tale.